Biciklijada za ćiru u Hercegovini - prijavite se

Udruženje za promociju biciklizma "Hercegovina Bike", uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju - JICA, organizuje u nedjelju, 18.10.2015 godine biciklijadu u sklopu projekta "Bicikliranjem kroz povijest – Revitalizacija uskotračne pruge Ćiro".

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 14.10.2015 09:43
Iako je prvobitno biciklijada najavljena za proteklu nedjelju, zbog loših vremenskih uslova odgođena je za ovaj vikend. Ruta biciklijade proteže se trasom stare uskotračne željezničke pruge od mjesta Hutovo u Općini Neum do špilje Vjetrenica u općini Ravno. Trasa biciklijade pretežno je ravničarska, voziće se asfaltiranim dionicama, predviđene su kraće pauze pored starih željezničkih stanica, a u Ravnom je za sve učesnike osiguran besplatan ručak.

Nakon toga će se biciklisti uputiti prema Zavali, gdje će ih publicist Stanislav Vukorep upoznati s istorijom Ćire i uskotračne pruge, nakon čega je predviđen obilazak špilje Vjetrenica. Zatim će uslijediti povratak prema Hutovu. Za sve one koji su u slabijoj kondiciji povratak će biti osiguran servisnim vozilima koja će cijelo vrijeme pratiti biciklijadu. 

Za sve sudionike biciklijade osigurani su prigodni pokloni, a za prvih 150 prijavljenih i majice s vizualnim identitetom biciklijade i samog projekta. Start biciklijade predviđen je ispred Osnovne škole u Hutovu s početkom u 11 sati, a polazak vozilima iz Mostara za Hutovo predviđen je u 9 sati. 

 Prijave za biciklijadu mogu se izvršiti putem linka http://goo.gl/forms/6rArHWEjg8 

Organizatori očekuju dolazak biciklista iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Inače, projekt "Bicikliranjem kroz povijest" – Revitalizacija stare uskotračne pruge "Ćiro", finansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje: Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013, IPA komponenta II. 

Projekt se provodi na području Hercegovine, u općinama Mostar, Čapljina, Neum, Ravno i Trebinje te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u općini Konavle (Republika Hrvatska). Trajanje projekta je 24 mjeseca, a njegovi su nositelji Javno poduzeće "Vjetrenica" Popovo polje (Bosna i Hercegovina) i Općina Konavle (Republika Hrvatska). 

Opći cilj projekta je doprinijeti integraciji gospodarstva u pograničnim područjima Dubrovačko-neretvanske županije i Hercegovine kroz razvoj nove zajedničke turističke ponude – biciklističke staze koja će prolaziti obnovljenom starom uskotračnom prugom "Ćiro". 

 (Fena)