Crnadak u Stockholmu otvorio izložbu posvećenu Ivi Andriću

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Stockholmu je otvorio izložbenu postavku posvećenu dobitniku Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 18.01.2017 13:43
Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH navode da je Crnadak izložbu o Andriću u Nobelovom muzeju otvorio danas u sklopu programa službene posjete Kraljevini Švedskoj. Crnadak se tom prilikom obratio i naglasio da je zadovoljan što je Ivo Andrić, više od 55 godina nakon sto je nagrađen, konačno dobio svoj kutak u Nobelovom muzeju.

Crnadak je dodao da je Andrić u svojim djelima do savršenstva opisivao mentalitet, duh i logiku BiH i njenih naroda, te da je u teškim istorijskim trenucima, pred Drugi svjetski rat, ostvario i značajnu diplomatsku karijeru.

Ceremoniji u Nobelovom muzeju prisustvovali su predstavnici Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva kulture Švedske, kao i brojni predstavnici nevladinog sektora i medija.

Ovo je prvi put da je dio Nobelovog muzeja bio posvećen Andriću, što je rezultat inicijative Crnatka i dogovora sa menadžmentom muzeja iz aprila prošle godine, kada je bh. ministar boravio u bilateralnoj posjeti Švedskoj.

Postavka, između ostalog, sadrži originalne Andrićeve rukopise, kao i autentični kameni fragment stare višegradske ćuprije.

Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine, za svoj cjelokupni književni opus. Rođen je 1892. godine u Travniku, a umro je u Beogradu 1975. godine, gdje je i sahranjen.

(AA)