Inzko: Ustav BiH mora biti poštivan

Osnovna poruka u mojoj izjavi nije bila poređenje 9. januara s danom osnivanja NDH, već da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obilježavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva, izjavio je za današnji "Dnevni avaz" visoki predstavnik Valentin Inzko.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 12.01.2017 08:51
Naveo je da su tokom obilježavanja 9. januara bila isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati.

- Povrh toga, Ustavni sud tri puta je donio odluku o ovom datumu. Kao i u svakoj državi, tako su i u BiH odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće, bez obzira na to sviđalo se to nama ili ne - izjavio je Inzko.

Što se tiče samog praznika, Inzko je dodao da je „to kao u porodici, najljepša porodična okupljanja su ona koja svi članovi porodice mogu slaviti i u kojima svi mogu učestvovati i ona najduže ostaju u sjećanju".

- Ustavni sud BiH odlučio je o pitanju je li 9. januar kao dan RS u skladu s Ustavom. Sud je poništio rezultate referenduma o danu RS s obzirom na to da je referendum proveden na osnovu odluke za koju je Sud utvrdio da nije u skladu s Ustavom te je u suprotnosti s nalogom koji je Sud utvrdio u svojoj privremenoj mjeri. Uzimajući u obzir sve ovo, može postojati samo jedan stav, a to je da Ustav BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda, mora biti poštivan. Tu nema biranja. Entiteti su pravno uspostavljeni i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Stoga se ovdje ne radi o entitetskim praznicima, nego se radi o poštovanju Ustava i vladavine prava - kazao je visoki predstavnik za "Avaz".

(Fena)