FK Sarajevo počeo pripreme za drugi dio sezone: Jedina nedoumica odlazak Duljevića

Fudbaleri Sarajeva današnjom prozivkom u prostorijama kluba počeli su pripreme za drugi dio sezone u koji će ući sa gotovo identičnim sastavom iz prvog. Za sada nije stiglo niti jedno igračko pojačanja, a klub je napustio jedino Marko Četković. Mehmed Janjoš, šef stručnog štaba Sarajeva tako ima potpuno jasnu sliku onoga na šta može računati. Ostalo je još da se riješi status kapitena Harisa Duljevića, koji je blizu realizacije transfera, pa je moguće da u narednih desetak dana napusti "bordo" tim.

  • Kategorija Sport
  • Objavljeno 11.01.2017 15:49
Prvi trening igrači Sarajeva imaće sutra najvjerovatnije na pomoćnom terenu Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase, ukoliko budu obezbijeđeni uslovi za njegovo održavanje, a u klubu se nadaju da hoće.

"Osim Četkovića koji je sporazumno raskinuo ugovor, svi ostali igrači su tu. Jedino će kasniti Nermin Crnkić iz objektivinih razloga, jer avion iz Istanbula ne može da sleti u Sarajevo, pa će nam se on vjerovatno sutra priključiti. Period do kraja sedmice ćemo iskoristiti za ljekarske preglede i testiranja, a onda od ponedjeljka počinjemo s treninzima. Zatim ćemo 21. januara otići u Čitluk, gdje ćemo ostati do 29. i u tom periodu odigrati dvije kontrolne utamice, protiv Brotnja i Veleža", kazao je Janjoš i nastavio:

"Moram da naglasim da je stručni štab tražio pojačanja u svakoj liniji po jednog igrača. Međutim, ne želimo dovoditi igrače samo da bismo povećali broj, nego da oni budu istinska pojačanja koja bi unaprijedila našu igru, kako bismo se ravnopravno upustili u borbu za titulu šampiona. Do danas klub nije bio u mogućnosti da odgovori našim zahtjevima, što ne znači da neće u dogledno vrijeme."

Faruk Ihtijarević, sportski direktor Sarajevo objasnio je da pojačanja nisu dovedena jer su pojedini igrači u pregovorima postavili neprihvatljive uslove za klub. Isto tako dodao je da bi se status kapitena Duljevića, kojem ugovor ističe na ljeto, treba riješiti u narednih desetak dana.

"Duljević je igrač Sarajeva do 30. juna 2017. godine. U dogovoru s njim i njegovim zastupnicima čekamo realizaciju transfera koja bi se trebala desiti u narednim danima. U slučaju da od toga ne bude ništa, Duljeviću je ponuđen novi ugovor i ne vidim razloga da ga ne potpiše. Imali smo neke želje, uglavnom se radilo o igračima iz domaće lige. Međutim, što zbog nerealnih uslova igrača koje su tražili ili zbog velikih obeštećenja koja su tražena za fudbalere koji su vezani ugovorom u svom klubu, nismo išli u realizaciju tih transfera. U ovom trenutku su ti transferi bili previsoki", naglasio je Ihtijarević, te dodao da osim za Duljevića ima i dosta upita za napadača Mersudina Ahmetovića.

Nakon priprema u Sarajevu i Čitluku planirano je da fudbaleri "bordo" tima otputuju u Antalyju, gdje će trenirati od 1. do 13. februara. U tom periodu je zakazano odigravanje tri test utakmice, a rivali će biti Lokomotiv Tashkent, Silkeborg i Ilyichivets.

Janjoš je istakao da je, bez obzira činjenicu što nisu došla igračka pojačanja, cilj FK Sarajevo jasan, a to je plasman u Evropu, te da od njega neće odustati.

Sarajevo nakon 18 odigranih kola u Premier ligi BiH zauzima drugu poziciju na tabeli sa 34 boda, četiri manje od lidera Zrinjskog. Sarajevo će u 19. kolu, prvom u nastavku sezone, ugostiti Vitez 25. ili 26. februara.

(AA)