Velike hladnoće obustavile plovidbu: Led okovao Dunav

Zbog velikih hladnoća i pojave leda na Dunavu Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije juče je proglasilo obustavu plovidbe Dunavom od Bezdana do Prahova, odnosno duž celog toka kroz Srbiju.

Obustava važi za sva plovila, odnosno za teretne i putničke brodove i čamce, a biće na snazi do daljeg.

Dunav je na toku kroz Novi Sad većim delom prekriven ledenim santama, dok je u rukavcima potpuno zamrznut, što su pojedini građani iskoristili za klizanje. Kanal Dunav-Tisa-Dunav je na više lokacija zamrznut celom širinom, pa je zbog toga nadležno ministarstvo obustavilo plovni saobraćaj saobraćaj na tom vodotoku pre dva dana i ta odluka je još na snazi.

Osim plovila, u ledenoj blokadi našli su se i labudovi, kojima je led uskratio mogućnost nalaženja hrane, pa je tako Saša Miodragović iz Čeneja, nadomak Novog Sada, doneo dve kante kukuruza da nahrani labudove.

"Čuo sam na televiziji da labudovi gladuju zbog zaleđenog Dunava, pa sam došao da im pomognem", rekao je Miodragović.

Sante leda koje plove Dunavom jutros su oko tri sata podigle sidra dve rumunske barže koje su ostavljene bez nadzora u sidrištu nedaleko od Luke Dunav kod Bogojeva.

Barže su udarile u stub drumskog mosta na graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske Bogojevo-Erdut i tu se zaustavile. Za sada se ne zna da li ima oštećenja na mostu.

(AA)