Prvi put pred očima javnosti: Izloženi najstariji dokumenti o istoriji Banjaluke i Krajine

"Arhiv i turski arhiv u Banjaluci", izložba koja predstavlja zbirku dokumenata iz osmanskog perioda, danas je otvorena u Muzeju RS u Banjaluci.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 23.12.2016 23:20
Autor izložbe Bratislav Teinović rekao je da su dokumenti turske provenijencije berati, bujuruldije i sidžili sakupljani još od vremena nastanka Vrbaske banovine u poseban fond koji se zvao "turski arhiv".

"U vremenu između 1930. i 1940. godine sakupljeno je oko 200 dokumenata, a od 40-tih godina nešto više zaslugom kustosa za vrijeme NDH Muhameda Gačevića koji je nešto prije rata otkrio na tavanu Sreskog načelstva i Kotarskog suda tursku građu. Jedan dio te građe uspio je da prenese u banjalučki muzej, a veći dio građe otišao je u Zemaljski muzej u Sarajevu u njihov turski arhiv. Ovo je prva izložba ove zbirke i izloženo je 117 dokumenata, a oko 450 datovano i u prilično nesređenom stanju čeka valorizaciju", rekao je Teinović.

Prema njegovim riječima, dokumenti koje posjetioci mogu da vide u prostorijama Muzeja RS su najstariji dokumenti koje čuva ova institucija koji govore o istoriji Banjaluke i široj okolini Bosanske Krajine.

Teinović je objasnio da su izloženi berati, naređenja sultana za imenovanje zapovjednika pojedinih tvrđava u Bosanskoj Krajini, kao što su Izačić, Prnjavor, Krupa na Vrbasu i drugi gradovi.

Na pitanje zašto se ovi dokumenti izlažu prvi put, rekao je da je u Muzeju u Banjaluci postojala ideja još 50-tih godina, kustosa Ivanke Bilić, da se dokumenti izlažu kao dio drugih zbirki.

"Zateklo ju je nesređeno stanje, a nije bila vična orijentalnim jezicima da ih prevede. Razlozi su da ne kažem bizarni, ona je do pred rat pripremila zbirku za izlaganje, prevela, datovala, valorizovala, i izgubila je posao tako da je ovo prvi put da se izlaže na jedinstvenom mjestu pod jedinstvenim nazivom", rekao je Teinović.

Istakao je da povoda za ovu izložbu nema, nego da je u pitanju dugovanje prema ljudima koji su radili na proučavanju te zbirke.

"Dokumenti imaju svoju posebnu umjetničku vrijednost, jer su pisani u posebnim stilom, berati su prepoznatljivi po pečatima na vrhu dokumenta takozvane tugre, pisane su u Istanbulu, odnosno Carigradu, druga vrsta dokumenata je pisana u vezirskim centrima Travniku i Sarajevu, to su bujuruldije", rekao je Teinović i dodao da je ovo prilika da se pokaže sav potencijal za dalja istraživanja.

(AA)