MC Pavarotti danas slavi 19. rođendan: Centar je od ogromnog značaja za Mostar i BiH

Muzički centar (MC) Pavarotti u Mostaru danas uz izuzetno bogat program obilježava 19 godina postojanja i rada, pokazujući plodove i raskoš ovog doma umjetnosti u gradu na Neretvi.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 21.12.2016 12:53
Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović je na otvaranju svečanosti kazao da je MC Pavarotti veoma bitan za Mostar, HNK, ali i čitavu BiH.


"Veoma je bitno da imamo muzički centar u gradu Mostaru gdje su snimale velike zvjezde. S ponosom možemo istaći da je MC Pavarotti doživio 19 godina u uvjetima koji nisu ni malo laki i uspio prateći osnovnu ideju s kojom ga je Luciano Pavarotti otvorio, a to je umjetnički odgoj mladih", kazao je ministar Hadžović za Anadolu Agency (AA). On je izrazio nadu da će ovaj centar još dugo živjeti i odgojiti mnoge generacije umjetnika.

Gradonačelnik Mostar Ljubo Bešlić je naglasio da je MC Pavarotti izuzetno značajan za grad Mostar i promicanje kulture, te da će učiniti sve kako bi tako ostalo i u budućnosti.

"Vi ste ona sreća koja će graditi ovaj grad i državu i vi ste oni koji kroz kulturu trebate steći veliko obrazovanje", kazao je mostarski gradonačelnik obrativši se djeci.

Naglasio je kako uvijek treba imati na umu da je MC Pavarotti pomogao veliki tenor Luciano Pavarotti koji je omogućio da Mostar ima ovako važnu instituciju, a grad Mostar će, kako je istaknuo, Bešlić sa svoje strane učiniti sve da ova institucija stabilno funkcionira i u budućnosti.

Direktor MC Pavarotti Elvedin Nezirović je naglasio da je MC Pavarotti bio i ostao mjesto slobode prostora, točka u kojoj se spajaju i i premrežavaju kulture i subkulture kako domaće tako i svjetske.

"Kroz 19 godina MC Pavarotti uvijek je bio spreman spajati i promovirati pozitivne vrijednosti u društvu, te se kroz 19 godina nakupilo toliko programa i aktivnosti među kojima su Mostar Blues Festival i Mostar Rock Festival, da ne treba ni govoriti koliko je značajan za grad Mostar i širu regiju", kazao je Nezirović.

Kroz radionice MC Pavarotti tijekom školske godine prođe više od 400 djece, a kako naglašava Nezirović, svako dijete koje u MC Pavarotti stekne umjetničko obrazovanje je zapravo milioner za bh. društvo.

Više od 300 polaznika je stalno uključeno u aktivnosti Pavarotti centra, kroz škole, kurseve i radionice. Bezbroj je muzičkih grupa koje su na pozornici MC Pavarotti predstavile svoj rad, a teško je nabrojati sve poete, pisce, slikare, kipare i dramske umjetnike koji su za proteklih 19 godina boravili u ovoj kući umjetnosti.

"Posebno smo ponosni upravo na djecu koja su prve umjetničke korake načinila upravo u Muzičkom centru Pavarotti, a koji su danas priznati u svijetu umjetnosti i posvetili su joj se cijelim svojim bićem", kazao je Nezirović za Anadolu Agency (AA).

Svečanost su uveličali brojni prijatelji MC Pavarotti, a među njima su Centar za djecu s posebnim potrebama Los Rosales“i Udruženje roditelja i prijatelja osoba s posebnim potrebama Sunce, kao i prijatelji iz Muzičke škole I i II stupnja Mostar, najmlađi pjevači, plesači i glumci iz mostarskih vrtića.

Da je MC Pavarotti prava "kolijevka kulture", najbolje su pokazala djeca koja su izvela djela svjetskih kompozitora kao što su Jean Claude Debussy i Wolfgang A. Mozart, ali i polaznici škole modernog plesa i najmlađe mostarske gitariste.

Tijekom cijelog programa održava se i Kids Market, svojevrsna prodajna izložba radova namjenjenih najmlađima

(AA)