Manji bh. entitet ipak ide u referendum

Zvaničnici Republike Srpske i njeni predstavnici u institucijama BiH saglasili su se večeras da Narodna skupština RS-a donese odluku i raspiše referendum na kome bi se narod odlučio da li prihvata odluku Ustvavnog suda BiH o ukidanju Dana RS-a, 9. januara.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 30.11.2015 08:55
U zajedničkoj izjavi u 12 tačaka su zatražili od paralemnta BiH da u roku 120 dana usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH koji bi podrazumijevao donošenje odluka s učešćem najmanje jednog sudije iz svih konstitutivnih naroda i oba bh.entiteta.

Po tom zakonu Ustavni sud BiH neće imati strane sudije u svom sastavu.

-Ukoliko se u predviđenom roku od četiri mjeseca ne usvoji novi zakon o Ustvanom sudu BiH političke partije će u tom roku donijeti odluku da li će učestvovati u daljem radu  institucija BiH i o tome potpisati zajedničku izjavu, stoji u večerašnjoj izjavi koju su potpisali svi zvaničnici RS-a i njeni predstvanici u  bh.organima.

Također, navode da će RS nastaviti da slavi Dan RS-a, 9.januar, u skladu sa Zakonom o praznicima RS-a, jer u u sebi ne sadrži elemente diskriminacije, ne ugrožava nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost nijednog od tri konstitutivna naroda,i u potpunosti odgovora univerzalnim vrijednostima i evropskim tekovinama.

-Odluka Ustavnog suda BiH od 26.novembra,kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima proglašavaju neusklađenim s Ustavom BiH je neprihvatljiv politički akt čiji je cilj negacija legaliteta i legimiteta RS-a i ustavnopravnog poretka BiH ustanovljenog Dejtonskim sporazum i kao takva se ne može primjeniti  te tražimo da Ustavni sud BiH poništi tu odluku - stoji u izjavi.

Između ostalog, u zajedničkoj izjavi koju su potpisali predstavnici vlasti RS-a nakon četvorosatnog sastanka u Banjoj Luci se poziva i parlament RS-a da "i ubuduće odbaci sve odluke Ustavnog suda BiH koje budu zadirale u statusna pitanja RS-a, donesene preglasavanjem".

Saglasni su i da se pripremi analiza svih odluka Ustavnog suda BiH od 2001.godine te da Narodna skupština RS-a donese svoje zaključke o tome, posebno o onima koje su donesene preglasavanjem troje stranih sudija i dva Bošnjaka nad ostalim sudijama.

(Fena)