Bill Gates osniva najveći svjetski fond za čistu energiju

U ponedjeljak, Bill Gates će objaviti jedno od najvećih partenerstva u oblasti čiste energije u istoriji, navodi se u novom izvještaju ClimateWire.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 29.11.2015 17:41
Riječ je fondu koji će se usmjeriti na istraživanje i uvođenje novih izvora energije bez ugljika, a finansirat će se milijardama dolara Gatesa i drugih filantropa. 

U isto vrijeme, koalicija zemalja, uključujući SAD i Indiju, složila se da će udvostručiti svoja finansciranja za istraživanja i razvoj čiste energije. Najava dolazi u vrijeme godišnjeg summita Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, koji počinje u Parizu u ponedjeljak. 
"Ovo je najveća partnerska saradnja u istraživanju i razvoju u istoriji", rekao je izvor Greenwirea. 

Gates je nedavno dao naslutiti da planira uložiti oko 2 milijarde dolara ličnog bogatstva u tehnologije čiste energije. Njegov cilj je da se omogući da čovječanstvo dođe do nulte globalne emisije ugljičnog dioksida u sljedećih 35 godina, a što će zahtijevati ogromne napretke u nuklearnim, solarnim i vjetrenim elektranama. 

"Upravo sada, svijet troši samo nekoliko milijardi dolara godišnje na istraživanje u ranoj fazi ideje za nultu ugljičnu energiju", napisao je Gates ranije. "Ta ulaganja bi trebala biti dva ili tri puta veća." 

Detalji novog fonda još nisu jasni, ali Gates je uložio u niz ambicioznih energetskih tehnologija u prošlosti, te izrazio interes za brojna druga. 

Jedno od Gatesovih ulaganja, Terrapower, fokusira se na male, natrijski hlađene nuklearne reaktore, koji bi mogli koristiti osiromašeni uran za gorivo. Gates je također spomenuo solarna hemijska goriva kao područje interesa, korištenjem solarne energije za proizvodnju goriva zasnovanog na ugljikovodiku koje bi efektivno bilo ugljično neutralno. 
On je također izrazio interes za visinske vjetroelektrane, koje bi koristile zračna kretanja za energiju vjetra. 

S obzirom na ambiciozan cilj i značajna sredstva koja stoje iza njega, čak i egzotične energijske sheme mogle bi biti predmet ulaganja.

(indikator.ba)