Cijena zlata na najnižem nivou u gotovo šest godina

Cijena zlata pala je za oko dva posto, na gotovo šest godina nizak nivo u petak, nižući gubitak vrijednosti šestu sedmicu zaredom pod pritiskom jakog američkog dolara i izgleda povećanja američke kamatne stope sljedećeg mjeseca.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 29.11.2015 11:22
Spot cijena zlata spustila se na 1,052.46 dolara za uncu, najniži nivo od februara 2010. godine, a pala je 1,3 posto, na 1,057.50 dolara u 17,59 sati (GMT). 

Spot cijene pale su za oko 2 posto u sedam dana. Američki futuresi zlata zabilježili su najniži šestogodišnji nivo od 1,051.10 $ za uncu da bi prije zatvaranja pad iznosio 1,3 posto, odnosno 1,056.20 dolara proklizavajući na šestosedmični najniži nivo. 

Zlato je pogodilo jačanje dolara. Zelena novčanica uzdigla se blizu martovskog višegodišnjeg najvišeg nivoa u odnosu na korpu glavnih valuta. 
Robe denominirane u dolarima poput zlata postaju skuplje za strane investitore kada američka valuta raste. 

Fed je raširio očekivanja o rastu američke kamatne stope prvi put u gotovo deset godina na sastanku 15-16 decembra. Porast kamatne stope će povećatii oportunitetne troškove držanja zlata i mogao bi pritisnuti ​​potražnju i potaknuti dolar. 

"Predznaci nisu pozitivni za zlato do decembarskog sastanka", izjavio je analitičar Societe Generale Robin Bhar. 

Kupnja zlata u Kini je dobra, ali nije bila u stanju poduprijeti cijene, kazali su trgovci. 

Fondovi plemenitih metala objavili su svoj najveći neto odljev prošle sedmice u oko četiri mjeseca, saopćila je Bank of America Merrill Lynch. 

Cijene drugih plemenitih metala, srebra, platine i paladija su takođe zabilježile sedmični pad. Srebro je palo 1,2 posto, na 14,08 dolara za uncu, platina za 1,9 posto, na 834,25 dolara, blizu sedmogodišnjeg najnižeg nivoa na koji se spustila ranije ove sedmice. Paladij jse spustio za 1,5 posto, na 547,25 dolara.

(indikator.ba)