Euro prvi put nakon sedam mjeseci pao ispod 1,06 dolara

Na svjetskim valutnim tržištima kurs eura zaronio je prošle sedmice, po prvi put nakon sedam mjeseci, ispod nivoa od 1,06 dolara jer je sve vjerovatnije da će Fed u decembru povećati kamate, a ECB uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 29.11.2015 10:44
Kurs eura prema američkoj valuti pao je prošle sedmice 0,5 posto, na 1,0590 dolara. U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena dolara ostala je na sedmičnom nivou nepromijenjena, na 122,80 jena.

Euro je oslabio prema 'japancu', za 0,5 posto, na 130,05 jena. Američka valuta ojačala je nakon niza novih izvještaja koji su potvrdili da najveća svjetska privreda stabilno raste, pa je sve vjerovatnije da će centralna banka Fed u prosincu povećati ključne kamatne stope, po prvi put od 2006. godine.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, dosegnuo je polovinom sedmice 100,17 bodova, najviši nivo u osam i po mjeseci.

S druge strane, euro je bio pod pritiscima jer se iduće sedmice na sjednici Evropske centralne banke (ECB) očekuje najava dodatnog popuštanja monetarne politike. Tečaj eura spao je ispod nivoa od 1,06 dolara.

"Ako pogledate trgovanje posljednjih dana, očito je da su ECB-ovi potezi već uračunati. Očekujem da će centralna banka produžiti program kupovine imovine i sniziti kamatne stope, ali najvažnije je to što signaliziraju da nove mjere slijede. Teško je očekivati da će privredni pokazatelji objavljeni u međuvremenu imati većeg utjecaja na tržišta", kazao je Lutz Karpowitz, valutni analitičar u Commerzbanku.

(Fena)