U Mostaru obilježena 110. godišnjica od rođenja nobelovca Vladimira Preloga

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke danas je u Mostaru upriličena prigodna svečanost povodom obilježavanja 110. godišnjice od rođenja nobelovca Vladimira Preloga.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 12.12.2016 14:08
Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović zajedno sa izaslanstvom je položila cvijeće kod spomenika nobelovcu Vladimiru Prelogu, gdje je kroz prigodan govor podsjetila na rad i djelo ovog velikana znanosti, kojeg mnogi zovu „Kralj kemije“.

Dilberović je kazala kako je ovaj dan ujedno svečan i tužan, jer i nakon 110 godina "čovjek kao što je bio Prelog jako nedostaje".

„Svečan je dan, jer su se ovdje skupili zajedno sa Savjetom za nauku Federalnog ministarstva obrazpovanja i nauke i akademske zajednice, predstavnici grada Mostara, i ono nadasve što je meni čast, učenici iz srednjih škola i sa visokih školskih ustanova i sa Sveučilišta i sa Univerziteta 'Džemal Bijedić'“, kazala je ministrica Dilberović.

Ovo je, kako je naglasila, pokazatelj da je konačno došlo vrijeme bavljenja pozitivnim stvarima.

„Čast mi je da smo se okupili ovdje zbog godišnjice rođenja našeg nobelovca Vladimira Preloga, koji je na ovaj dan 1975. godine primio Nobelovu nagradu za hemiju. Riječ je o iznimnom naučniku sa vrlo bogatom akademskom karijerom, ali i o čovjeku koji je ovu zemlju shvaćao kao svoju domovinu bez obzira na to gdje je radio i živio“, kazala je Dilberović.

Počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović, koji je sudjelovao u realizaciji izgradnje spomenika bh. nobelovcima u Mostaru Vladimiru Prelogu i Ivi Andriću, rekao je kako je inicijativa Ministarstva za svaku pohvalu.

„Prije pet godina mi smo smatrali da je neophodno potrebno obilježiti živote i uspjehe dvojice ljudi koji su rođeni u BiH i na koje trebamo svi biti ponosni. Nije bilo jednostavno ralizirati ovaj projekt, ali smo uspjeli. Ove ljude treba slaviti i s njima se treba ponositi u svakoj prilici i svakoj prigodi“, kazao je Muselimović.

Student prve godine diplomskog studija biologije i kemije Branimir Ećimović istakao je kako je ovo iznimno značajan dan za njega i za sve studente kako bi se sačuvalo sjećanje na doprinos velikana kojima se treba ponositi čitava BiH.

„Svi znamo koliki je Prelogov značaj i koliko je taj čovjek kojeg su nazvali 'Kralj kemije' to uistinu jeste. Mislim da je jako lijepo da obilježimo ovaj događaj i drago mi je što je Ministarstvo znanosti i nauke FBiH organiziralo ovu manifesraciju“, kazao je Ećimović.

Svečanosti su nazočili uz čitav akademski kor sa Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta "Džemal Bijedić", predstavnici gradskih te vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i brojni štovatelji znanosti i visoka izaslanstva među kojima i generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Ayse Selcan Sanli.

(AA)