SAD: Cijene benzina najniže od 2008. godine

Cijene benzina u SAD su ovog prazničnog vikenda na najnižem nivou od finansijske krize iz 2008. godine, uprkos porastu tenzija na Bliskom istoku i seriji terorističkih napada koji obično dovode do poskupljenja, piše američki list NYT.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 29.11.2015 10:11
Prosečna cijena benzina u SAD iznosila je uoči ovog vikenda 2,05 dolara po galonu, što je za 6,0 odsto manje u odnosu na nedjelju dana ranije, i za 76 odsto niže nego prošle godine, prema podacima Američke automobilske asocijacije (AAA).

Gotovo 42 miliona Amerikanaca će, prema procjenama AAA, ovog vikenda otići na put.

Cijene benzina u SAD su već nedjeljama u padu, a najveći sunovrat je registrovan u Mičigenu, Ilinoisu, Indijani, Ohaju i Minesoti, pošto je nekoliko rafinerija na srednjem zapadu završilo sa sezonskim poslovima održavanja.

"Oko 60 odsto pumpi u SAD prodaje benzin po cijeni nižoj od 2,0 dolara po galonu", izjavio je šef kompanije Ojl prajs informejšn servis, Tom Kloza.

"Budući da prosječan vozač potroši preko 60 galona mjesečno, većina vozača će između "Crnog petka" i Božića uštedjeti između 40 do 60 dolara u odnosu na prošlu godinu, a čak i do 75 dolara u odnosu na prazničnu sezonu iz 2013. godine", izjavio je Kloza.


(biznis.ba)