Vlada ZDK dodijelila koncesiju za dvije mini hidroelektrane

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dodijelila je koncesije za izgradnju i korištenje malih hidroelektarana na magistralnom vodu zavidovićkog vodovoda, na kojem će se graditi MHE „Prekidna komora“, snage 52 kW, i MHE „Hlorna stanica", snage 54 kW.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 28.11.2015 19:28
Koncesionar je Javno komunalno preduzeće „Radnik Zavidovići" čiji je prijedlog o gradnji malih hidroelektrana prihvatilo Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

Objekti ovih malih hidrocentrala predviđeni su na mjestima „prekidnih komora“ na kojima se oslobađa višak pritiska u cjevovodu, te će se na taj način energija koja se sada gubi pretvarati u električnu energiju na potpuno ekološki prihvatljiv način.

Tako će se ubuduće umjesto gubitka energije ostvarivati dobit od proizvodne električne energije, od čega će i općina Zavidovići i ZDK ostvarivati prihod po osnovu koncesione naknade.

Jednokratna koncesiona naknada iznosi 11.500 KM, a tekuća godišnja koncesiona naknada za period od 30 godina u iznosu od pet posto od ukupnog prihoda od proizvedene električne energije na obje hidroelektrane.

Za gradnju navedenih mini hidroelektrana predviđena investicija planirana je u iznosu od 766.423 KM.

(Fena)