Mostar: Uz "Večer Mozarta" Meliha Kulukčija proslavila pola stoljeća umjetničkog rada

Svečanim koncertom pod nazivom "Večer Mozarta", večeras je u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru, pijanistica Meliha Kulukčija obilježila pola stoljeća svoga aktivnog umjetničkog rada i 225. godišnjicu smrti jednoga od najvećih muzičkih umjetnika u povijesti čovječanstva Wolfganga Amadeusa Mozarta.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 06.12.2016 09:18
"Mozarta jako volim. Uvijek je čast svirati Mozarta i mislim da je ovaj dan Mostar, zajedno s Europom, dostojno obilježio sjećanje na tog velikana", kazala je Kulukčija te priznala da je pred večerašnji nastup imala blagu tremu, što joj se, kako je naglasila, inače ne događa.

"To je nekako od uzbuđenja. Inače nemam tremu kad sviram, ali ovo je zaista posebna večer i nisam vjerovala da ću ovo doživjeti", kazala je Kulukčija.

Obilježavanje pola stoljeća umjetničkog rada u Mostaru, gdje je i započela svoju profesionalnu karijeru, kako kaže, posebna je čast, a posebice time što je s njom nastupila i unuka Sarah Skopljak, koja je talentirana studentica klavira, zajedno sa Simfonijskim orkestrom po dirigentskom palicom maestra Damira Bunoze.

"Moja unuka je počela studirati Muzičku akademiju i dobila Mozarta, pa sam odlučila da Mozarta sviramo zajedno. Danas je dan smrti Mozartove i mi smo ovu večer posvetili Mozartu", kazala je Kulukčija, navodeći kako je uvijek poseban osjećaj svirati Mozarta, a ona će, kako je poručila, svirati dok je živa. 

Njezin dugogodišnji kolega maestro Ferdinand Zovko s kojim je odsvirala najmanje 70 koncerata zna najbolje da je za Melihu Kulučkiju glazba doslovno život.

"Ja samo mogu kazati jedno: ona je rođena za glazbu i umjetnost. Zaista je zaslužila da je ljudi ovdje poštuju. Neka mi je živa i zdrava i neka se još puno godina bavi umjetnišću", kazao je Zovko.

Rijetko koja osoba se na ovim prostorima može pohvaliti tolikim brojem samostalnih koncerata i suradnjama s orkestrima te odgojem brojnih naraštaja glazbenih umjetnika kao Kulukčija.

Nastupala je diljem bivše Jugoslavije, Norveške i Italije te surađivala s najistaknutijim opernim solistima, kao što su Milka Stojanović, Dubravka Šeparović, Ferdinand Zovko, Amila Bakšić, Blaženka Cigić-Milić i brojni drugi.

Iako je u godinama za mirovanje, Kulukčija je i danas vrlo aktivna i u formi, u što se najbolje uvjerila mnogobrojna publika na večerašnjem koncertu u Mostaru, kojim je obilježila pola stoljeća svoga pofesionalnog djelovanja uz arije Mozartovih skladbi kojima je ujedno obilježana i 225. godišnjica smrti jednog od najvećih skladatelja u povijesti.

(AA)