Sarajevo: Veliki međunarodni naučni skup o sportu

Prva međunarodna konferencija jugoistočne Evrope u oblasti borilačkih sportova, odgoja, nauke i prakse - ESP večeras je svečano otvorena u Olimpijskom muzeju u Zetri.

  • Kategorija Sport
  • Objavljeno 28.11.2015 07:58
Prva međunarodna konferencija jugoistočne Evrope u oblasti borilačkih sportova, odgoja, nauke i prakse - ESP večeras je svečano otvorena u Olimpijskom muzeju u Zetri.
 
Po riječima predsjednika Organizacionog odbora Safeta Kape, dvodnevni naučno-stručni skup nacionalnih i internacionalnih stručnaka iz oblasti vještina i borilačkih sportova organiziran je "sa ciljem promocije istinskih vrijednosti i principa filozofije borilačkih vještina, koji su primjenjivani u odgojnom, edukativnom procesu djece i društva u cjelini".
 
- BiH predstavlja izuzetno talentovano područje za stvaranje vrhunskih sportaša i osvajača velikog broja medalje na takmičenjima svjetskog i evropskog ranga. Borilački sportovi, kao što su judo, karate, boks, K1, hrvanje, taekwondo i drugi, su sportovi koji su na najbolji način svojim sportskim pokazateljima promovirali državu BiH - rekao je Kapo.
 
Dodao je da je potreba za organizovanjem konferencije "nastala kao želja da borilačke vještine i sportovi budu prezentirani na drugi način koji može dati pozitivne rezultate široj društvenoj zajednici".
 
Konferenciju je otvorio premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je zahvalio organizatoru - Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i njegovom paretneru - Olimpijskom komitetu BiH.
 
- Vi popravljate društvo stalno, kontinuirano nam pomažete da napadnemo sve slabe tačke društva. Svoj posao i praksu pretvarate u trajne vrijednosti, iza sebe ostavljate naučne radove, koji će, siguran sam, biti od koristi svim novim generacijama koje dolaze. Svakodnevno želimo da pokažemo koliko je sport bitan za društvo. U svojim karijerama sportaši, promovišući BiH, više daju društvu nego što društvo daje njima - kazao je Konaković. 
 
Tokom konferencije bit će održana predavanja, prezetirani znanstveno-stručni radovi u oblasti borilačkih sportva, organizirani razgovori s trenerima i šampionima, te uručene nagrade i priznanja.
 
Skup završava u subotu.

(Fena)