Kinezi će graditi autoput u Crnoj Gori i Albaniji?

Crna Gora, Albanija i kineska kompanija Pacific Construction Group Corporation Limited (CPCG) potpisali su u Pekingu memorandum o razumijevanju o izgradnji Jadransko-jonske autoceste po modelu privatno-javnog partnerstva, saopšteno je u četvrtak iz crnogorske vlade.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 27.11.2015 08:10
Tim memorandumom definisano je uspostavljanje mehanizma saradnje između Crne Gore i Albanije i kompanije CPCG, kao i aktivnosti u cilju realizacije tog projekta u te dvije države.

“Trajanje memoranduma je ograničeno na 18 mjeseci s mogućnošću produženja, zavisno od zainteresiranosti potpisnika”, ističe vlada u Podgorici u čije ime su memorandum potpisali predstavnici ministarstva prometa i pomorstva dok je albansku vladu predstavljalo ministarstvo transporta i infrastrukture.

Kompanija CPCG osnovana je 1995. i jedna je od najvećih privatnih firmi u Kini. Njena osnovna djelatnost je projektovanje i izgradnja infrastrukture, posebno prometne.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su predsjednik vlade Albanije, Edi Rama, crnogorski ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i nacionalni koordinator Crne Gore za saradnju s Kinom Goran Jovetić.

(Fena)