Novi kantonalni ministri u Sarajevu

Kolegij Vlade Kantona Sarajevo s novoizabranim ministrima Saveza za bolju budućnost BiH zasjedat će danas - potvrdio je Feni premijer KS-a Elmedin Konaković.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 26.11.2015 16:59
Istakao je da želi upoznati nove ministre o procesima koje vodi ova vlada i  dogovoriti novu dinamiku rada, jer zbog nedavne rekonstrukcije Vlade kasne s predviđenim planom rada.

- Ovo možemo nazvati konstituirajućom sjednicom nove Vlade na kojoj ćemo razmatrati  prijedloge zakona i odluka, među kojima su Prijedlog zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova KS-a - naglasio je Konaković te najavio održavanje nekoliko sjednica Vlade KS-a za sljedeću sedmicu.

Poslanici Skupštine KS-a su na hitnoj sjednici 24. novembra donijeli odluku o smjeni ministara iz stranke Demokratske fronte (DF) te imenovali nove ministre iz Saveza za bolju budućnost (SBB).

Na sjednici su za nove ministre imenovani: Mirvad Kurić za ministra kulture i sporta, Mario Nenadić za ministra pravde i uprave, Ismir Jusko za ministra unutrašnjih poslova, Amela Dautbegović za ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice i Zilha Ademaj za ministricu zdravstva.

Smijenjeni su ministar kulture i sporta Samer Rešidat, ministar pravde i uprave Enver Smajkan, ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Karolina Karačić te ministrica zdravstva Emira Tanović-Mikulec.

Nakon potpisanog koalicionog sporazuma  SDA i SBB-a, izvršena je rekonstrukcija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u koju su umjesto ministara Demokratske fronte ušli ministri SBB-a, nakon čega je uslijedila i rekonstrukcija Vlade Kantona Sarajevo koju su do tada činili SDA i DF.

(Fena)