Samit mladih u Sarajevu od 14. do 16. oktobra

Samit mladih u Sarajevu (Sarajevo Youth Summit), u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, okupit će od 14. do 16. oktobra oko 150 društveno-političkih aktivista i branilaca ljudskih prava iz zemalja zapadnog Balkana, Evropske unije i (post)konfliktnih područja širom svijeta i predstavnike državnih institucija iz regiona i EU.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 13.10.2015 10:17
Po navodima organizatora, samit će biti prilika da se čuje mišljenje mladih zapadnog Balkana o problemima čije rješavanje smatraju važnim za budućnost regije, ali i iskustva te znanja demokratskih aktivista iz cijeloga svijeta koja mogu biti značajna za region. Samit je podijeljen u tri tematske cjeline i to "Bosna i Herecegovina - šta dalje?", "Regionalni program razmjene mladih zapadnog Balkana (RYCO- Regional Youth Cooperation Office)" i "Globalna perspektiva".

 - Cilj samita jeste da stvori prostor mladim aktivistima iz regiona i svijeta da razmjenom iskustava i prihvatanjem najboljih praksi doprinesu procesu demokratske tranzicije u svojim 
(post)konfliktnim društvima. Time postaju dio globalne mreže branilaca ljudskih prava koji se aktivno suprotstavljaju diskriminaciji i nepoštivanju različitosti boreći se za demokratske principe i vrijednosti - kazao je koordinator samita Đorđe Bojović.

Poseban fokus je na programu razmjene, odnosno na osnivanju regionalne kancelarije za mlade - RYCO (Regional Youth Cooperation Office), čije je osnivanje podržano na samitu zemalja zapadnog Balkana koji je održan u Beču u augustu ove godine, a upravo će u Sarajevu mladi imati priliku raspravljati o programima i smjernicama kako regionalna kancelarija za mlade treba funkcionirati. 

Svečano otvaranje u sarajevskog Vijećnici bit će upriličeno 14. oktobra u 20 sati, a od gostiju na samitu najavljeno je prisustvo ministra vanjskih poslova Igora Crnatka, gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića, predsjednika Liberalno-demokratske partije Srbije Čedomira Jovanovića te šefice Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey. 

Bojović je najavio da će na samitu biti prisutni predstavnici ministarstava iz regiona zaduženih za omladinu koji će govoriti o procesu uspostavljanja regionale kancelarije za saradnju mladih zapadnog Balkana. Istakao je da je samit prilika da se informišu o iskustvima predstavnika Francusko-njemačke kancelarije za mlade te o njihovim izazovima  u dosadašnjem radu. 

Učesnici će imati priliku da predlože programske i strukturne okvire ove regionalne kancelarije za saradnju mladih zapadnog Balkana. Tokom tri dana bit će održane brojne rasprave o različitim temama, a tri neformalne debate o temi aktuelne izbjegličke krize, ženske prespektive aktivizma i debata o viznoj liberalizaciji i slobodi kretanja građana BiH i Kosova otvorene su za javnost. 

Samit će predstaviti i zajedničku deklaraciju mladih, koja je njihov odgovor na probleme. Deklaracija će zatim biti dostavljena institucijama u regionu i EU. Ovo je treći samit mladih u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava. Prvi je održan 2009. u Beogradu, a drugi u Prištini 2012. godine. 

(Fena)