Bakterije šalju signal mozgu kad je dosta hrane

Dvadesetak minuta nakon obroka bakterije u probavnom sistemu izlučuju bjelančevine koje izazivaju prekid hranjenja kod životinja, pokazalo je francusko istraživanje objavljeno u časopisu Cell.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 25.11.2015 12:13
Potaknuti tim otkrićem naučnici su davali injekcije tih bjelančevina miševima i štakorima i utvrdili da one smanjuju apetit sugerišući  da bakterije u probavnom sistemu mogu kontrolisati kada i koliko jedemo.

Ranija istraživanja pokazala su da se apetit može kontrolisati hormonima iz probavnog sistema koji signaliziraju mozgu kad smo gladni ili siti.

Naučnici su otkrili da bjelančevine koje proizvode bakterije E. coli, nakon što se zasite hranom, utiču na oslobađanje signala na relaciji probava-mozak te da aktiviraju neurone u mozgu koji utiču na apetit.

"Mnogo je istraživanja koja proučavaju sistem mikroba u probavi u različitim patološkim stanjima no ona ne istražuju mehanizme iza tih veza", kazao je voditelj istraživanja Sergue Fetissov sa univerziteta u Rouenu.

"Naše istraživanje pokazuje da bakterijske bjelančevine iz E. coli mogu biti uključene u iste molekularne puteve koje koristi tijelo da signalizira da je sito i sada moramo saznati kako  izmijenjeni sastav mikroba može uticati na tu fiziologiju".

Obrok donosi bakterijama u probavnom sistemu hranjive tvari i one se dijele i nadomještaju 'članove' izgubljene u procesu formiranja stolice. Istraživanje postavlja zanimljivu teoriju da je interes mikroba da komunicira s ljudskim tijelom kao njihovim domaćinom kako bi se osigurali uslovi za održavanje brojnosti njihove populacije tako da mu poručuje kad su siti odnosno kad trebaju još hrane, pa njihov domaćin treba još jesti.

Naučnici su kod laboratorijskih životinja otkrili da bjelančevine koje bakterije luče nakon obroka stimuliraju oslobađanje peptida odnosno hormona povezanog s osjećajem sitosti dok bjelančevine koje se otpuštaju dok su bakterije još gladne to ne potiču.

(Fena)