Višestoljetna tradicija na korak do proglašenja kulturnom baštinom Makedonije

U selu Studeničani, kraj Skoplja u nedjelju je održano tradicionalno takmičenje pelivanstva, oblika hrvanja koji je za mnoge stanovnike tog sela i posjetioce više od sportskog nadmetanja.

Pelivanstvo ima veoma dugu tradiciju u Makedoniji, a posebno se njeguje u selu Studeničani gdje se održava gotovo pet stoljeća, a odakle potiču i najbolji borci.

Uz podršku Ministarstva kulture Republike Makedonije, Udruženje za obrazovanje, kulturu, sport i ekologiju ( AKSI ) organizovalo je šesto takmičenje pelivanstva pod nazivom “Tradicija se nastavlja”. Osim učesnika iz Makedonije i regije, ove godine takmičili su se i pelivani iz Turske.

Predstavnik tog udruženja Afet Jashari, istakao je za AA da su ove godine učestvovali takmičari iz Makedonije, Grčke, Albanije, Bugarske, Kosova i Turske, a koji su se takmičili u pet kategorija.

"Ovo takmičenje je i kulturološkog karaktera", kazao je Jashari dodavši da je pelivanstvo sada na korak do proglašenja kulturnom baštinom Makedonije.

Pelivani nastupaju goli do pojasa u posebnim kožnim čakširama i namazani uljem što jača i štiti kožu, a otežava hvatanje. Borbe se odvijaju na otvorenom travnatom terenu.

Pelivani ulaze u borilište svaki sa svoga kraja i idu prema sredini. Tu se rukuju, naprave krug pljeskajući se po nogama, vrate se u sredinu hvatajući se za ramena kao da će početi sa hrvanjem, opuštaju ruke i još jednom krenu unaokolo. Vrativši se u sredinu započinju borbu zauzevši prethodno visoki početni stav, savijeni u pojasu i spremni za napad.

(AA)