Na MESS-u izvedena britanska predstava 'Iza kulisa Biskvit zemlje'

Komadom "Iza kulisa Biskvit zemlje" sinoć su se publici Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Pozorištu mladih predstavili protagonisti projekta Touretteshero. Predstavom se skreće pažnja na oboljele od Tourettovog sindroma od kojeg pati deset posto svjetskog stanovništva.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 03.10.2016 12:34
Autorica predstave i glumica Jessica Thom tokom nešto više od sat vremena, kroz obilje humora, lutkarstva, pjesmu i pristupačnost, otkriva niz simptoma poremećaja od kojeg boluje, brojne poteškoće s kojima se bori svaki dan i koje joj umnogome otežavaju život.

Njen je cilj da ljudi počnu drugačije razmišljati o tom oboljenju te uopšte izgradnja inkluzivnijeg društva gdje će svima biti dostupno sve, bez ograničenja, stigmi, neshvaćenosti i odbacivanja.

Tourettov sindrom  je poremećaj zbog kojeg Jessica 16.000 puta dnevno ponovi riječ "biskvit", praćeno nizom neuroloških tikova zbog kojih pati od nekontrolisanih pokreta tijela. U predstavi kaže kako nije oduvijek ponavljala riječ "biskvit", ali da za to zapravo medicinski nikada nije utvrđen tačan uzrok.

Ova autorica i umjetnica 2010. godine pokrenula je teatarski projekt pod nazivom Touretteshero, kao kreativni odgovor na Tourettov sindrom. Misija je da se tim putem ljudima približi ovaj najneshvaćeniji sindrom na svijetu. Dvije godine poslije objavljuje i knjigu "Dobro došli u Biskvit zemlju – godina dana u životu Tourettovog junaka". Sa ovom je predstavom nastupala diljem Velike Britanije i Sjeverne Amerike.

U predstavi uz nju nastupa Jess Mabel Jones, izvođačica, lutkarka i koautorica ovog komada, u kojem je poznata pod imenom Chopin.

(Fena)