Prvi turski transformer: Auto koji se pretvara u robota koji pleše i govori

Na izradi prvog modela turskog transformera "Letronsa" proteklih osam mjeseci radilo je 12 inženjera i četvorica tehničara

Turski inženjeri razvili su autentičnog transformera “Letrons“, automobil koji se pretvara u robota koji pleše, govori, razumije naredbe i kontrolirano pomjera ruke i glavu.

Prvi model transformera "Letronsa" nazvan “Antimon“ prestavljen je na Gazi Univerzitetu u Ankari, a prezentirao ga je marketing direktor kompanije "Letvision" i jedan od inženjera učesnika u projektu Turgut Alpagot.

“U formi automobila naš proizvod ima sposobnost kretanja i interaktivne komunikacije govorom. Nakon što se pretvori u robota, 'Antimon' razumije vaše komande i odgovara vam glasovno, pokretima šaka, ruku ili glave“, kazao je Alpagot.

"Antimon" funkcionira uz pomoć komandi na daljinsko upravljanje i jedinstven je primjerak robota te vrste. Alpagot je kazao kako inženjerski tim radi na usavršavanju robotskih sposobnosti kako bi mu dodali i sposobnost učešća u saobraćaju, pokrete usta i druge karakteristike.

Alpagot je kazao da je turski brend "Letrons" postao svjetska vijest, jer je video klip sa promocije za 12 dana pogledalo više od 125.000 ljudi u svijetu, a potom su brojne kompanije poslale upit za izlaganje tog transformera.

(AA)