Dogodilo se na današnji dan

- 1752. U Karlovcu rođen zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac, središnja osoba kulturnog i političkog života u Hrvatskoj potkraj 18. i 19. stoljeća.

 - 1604. U St. Peterburgu umro Ivan Mane Jarnović, jedan od najistaknutijih hrvatskih skladatelja iz razdoblja rokoka.

 - 1876. U Cadizu rođen španjolski skladatelj i pijanist Manuel de Falla, jedan od najistaknutijih europskih glazbenika. Tvorac je opere "Kratak život" te baleta "Ljubav čarobnica" i "Trorogi šešir".

 - 1887. U Londonu rođen glumac Boris Karloff, slavan po nezaboravnim ulogama Frankensteina.

 - 1966. U Zagrebu umro Grigor Vitez, jedan od najistaknutijih hrvatskih pjesnika za djecu. Objavio je brojne poetske zbirke  "Pjesme", "Vesele zamke", "Kad bi drveće hodalo" i mnoge druge.

 - 1980. U seriji potresa koji su zahvatili južnu Italiju poginulo je više od 4800 osoba.

 - 1991. Od srćanog udara u Lagunitasu u Kaliforniji umro glumac, redatelj i producent Klaus Kinski, koji je glumio u oko 130 filmova. 

 - 2001. U ponovljenom postupku, Županijski sud u Zenici osudio Karaja bin Alija, zvanog Abu Hamza, na sedam godina zatvora, zbog ubojstva nepoznate osobe ispred nekadašnjeg Islamsko-balkanskog centra u Zenici.

- 2002. Jedan od osnivača SDP BiH Nijaz Duraković podnio neopozivu ostavku na članstvo u toj stranci, tijekom obraćanja izaslanicima izvanrednog kongresa. Kongres je ponovno izabrao za predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju.  

- 2003. Pod pritiskom demonstranata i oporbe dugogodišnji predsjednik Gruzije Eduard Ševarnadze podnio ostavku zbog falsificiranja izbornih rezultata. Za novog prjedsjednika izabran je lider gruzijskog Nacionalnog pokreta Mihail Saakašvili.

(Fena)