Otrovni dijelovi namirnica koje ne smijete jesti

Jesti povrće od korena do vrha je odličan način da se smanji otpad.Međutim treba znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način, piše Sun Food.

1. Listovi paradajza 

Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a počeli su da jedu ovu namirnicu tek u 18. vijeku. Jedan od razloga skriva se u lišću koji sadrži toksične stvari solanin i tomatin koji mogu da izazovu probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može da ima fatalne posljedice na pojedinca. 

2. Košpice jabuke 

Košpice jabuke sadrže male količine amigdalina, što je stvar koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jak omotač koštica jabuka spriječava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je izuzetno važno ne gristi koštice jabuke prije gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, ali ako ste u dilemu, uvijek je bolje ispljuniti ove dijelove jabuke. Ionako nemaju dobar ukus. 

3. Lišće i cvijeće patlidžana 

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cvijeće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan pa ih nikad ne treba jesti.

(vijesti.ba)