Na Bjelašnici staze spremne za 25. novembar

Za Dan državnosti na Bjelašnici će ljubitelji prirode u organizaciji sarajevskog Planinarskog društva „Željezničar“ promovirati novu stazu koja vodi iz Umoljana preko Rašenovića i Katuna do Bijelih voda.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 21.11.2015 12:30
Novomarkirana planinarska staza na Bjelašnici duga je 12,5 kilometara i povezuje planinarski dom na Bijelim vodama  s Umoljanima.

-  Staza počinje iz Umoljana i prolazi pored sela Milišići i Lukavac te preko vrha Katun na 1.621 metara nadmorske visine.  Markacija staze planinarskim oznakama realizirana je  u okviru projekta Via dinarica, i odlučili smo da je "otvorimo" na tradicionalnom planinarskom pohodu za Dan državnosti, u srijedu, 25. novembra - izjavio je za Fenu predsjednik PD „Željezničar“ Dalvin Kadirić.

Nakon četverosatnog pješačenja planinari će pohod završiti odmorom, ručkom i druženjem u planinarskom domu na Bijelim vodama.

Očekuje se, kaže Kadirić, da će u srijedu na prazničnom pohodu biti oko 100 učesnika. Prošle godine je, za Dan državnosti, na pohodu od sela Lukavac do Opservatorije na Bjelašnici bilo oko 140 planinara.

Prijave za pohod primaju se u prostorijama PD Željezničar.

I HPD „Bjelašnica“ će planinarskim izletom obilježiti Dan državnosti. Planirano je 1,5 satno hodanje na Bjelašnici,  iz Babinog dola do Bivka, gdje će druženje u srijedu, 25. novembra, biti nastavljeno uz „planinarski“ roštilj.

(Fena)