Lazović: Sa sadašnjim Ustavnom BiH ne može u EU

Bivši predsjednik Skupštine RBiH i član bh. delegacije koja je uime BiH potpisala Dejtonski mirovni sporazum Miro Lazović izjavio je za Fenu da je sporazum potpisan prije 20 godina da bi se zaustavio rat.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 21.11.2015 12:25
Istovremeno, dodaje Lazović, Aneks 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma je varijanta koja 20 godina Bosnu i Hercegovinu drži kao poligon političkih nesporazuma i sukoba.

Smatra da Ustav BiH sadrži odredbe koje omogućuju političkim snagama da reintegriraju BiH i ostavlja dovoljno prostora za realizaciju ratnih ciljeva.

Tvrdi da je posljednjih 20 godina proteklo u političkim previranjima i nesporazumima zbog čega je došlo vrijeme da se pristupi izmjeni Ustava BiH ili da se donese novi.

- S ovakvim Ustavom Bosna i Hercegovina ne može nikada postati stabilna, demokratska, a niti funkcionalna država. Pogotovo ne može postati članica Evropske unije – zaključio je Lazović, koji je kao član pregovaračkog tima bio u Dejtonu s predsjednikom BiH Alijom Izetbegovićem na potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U vojnoj zračnoj bazi Wright Patterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, na današnji dan 1995. godine parafiran je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum.

(Fena)