Robot na nastavi umjesto oboljele djece

Oboljela djeca koja ne mogu prisustvovati nastavi pomoću robota mogu vidjeti i čuti šta se dešava u učionici. Novi robot bi mogao pomoći bolesnoj djeci, koja moraju ostati kod kuće, da se ne osjećaju izoliranim od školskih kolega. On umjesto bolesne djece ide na nastavu.

"Ovo je avatar, znači produžetak vas samih. Tako da ovaj avatar sjedi na klupi bolesnog djeteta u učionici, a dijete koristi tablet ili telefon da bi uključilo avatar, dodirom kontroliralo njegove pokrete, da bi razgovaralo kroz avatar, tako da robot predstavlja oči, uši i glas djeteta u školi", kazala je Karen Dolva, direktorica i suosnivačica kompanije No Isolation, javlja Al Jazeera.

Kompanija iz norveškog Osla se nada da će smanjiti osjećaj usamljenosti i izoliranosti među djecom koja boluju od dugotrajnih bolesti i koja ne mogu nazočiti nastavi.
Djeca pomoću robota mogu vidjeti i čuti sve što se događa u učionici. Zahvaljujući robotu, mogu razgovarati sa svojim školskim kolegama i odlučiti gdje će robot gledati tako što upravljaju položajem njegove glave.

Kćerka Annefi Troye je umrla je od leukemije. Njena kćerka je prije smrti izostala dvije godine iz škole.

"Izolacija je bila najgora. Mnogo gora od dijagnoze, bola i liječenja", prisjeća se ona.

Troye smatra da će robot pomoći drugoj djeci.

"A njegova veličina je ključna. Ne može biti mala kamera, jer ga druga djeca ne mogu podići i ponijeti ga sa sobom. Ovo bi trebao biti njihov prijatelj, zar ne? Zato mora imati neki dio tijela", rekla je Dolva.

(AA)