EYOF iz Sarajeva seli u Tursku

Na 44. sjednici Generalne skupštine Evropskog olimpijskog komiteta, koja se održava u Pragu, zvanično je potvrđena zamjena domaćina Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2017. koji će se održati u gradu Erzurumu u Turskoj, dok će gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo biti domaćini EYOF-a 2019. godine.

  • Kategorija Sport
  • Objavljeno 20.11.2015 19:10
Naporima sportske diplomatije Olimpijskog komiteta BiH (OKBiH) predvođenim predsjednikom Marijanom Kvesićem, potpredsjednicima Izetom Rađom i Sinišom Kisićem kao i generalnim skeretarom Saidom Fazlagićem, postignut je uspjeh u zamjeni domaćina, te je ovim pružena nova šansa gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo, saopćeno je iz OKBiH.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je iskazalo čvrstu podršku i pismeno potvrdilo specijalno pokroviteljstvo Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019., a Vijeće ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici jednoglasno zaključilo da podržava Olimpijski festival što znači da će Olimpijski plamen ipak goriti u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2019. godine.

Amandman na „Ugovor o Gradovima domaćinima“ su potpisali predsjednik OKBiH Marijan Kvesić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović, budući da je gradonačelnik Ivo Komšić opravdano odsutan zbog službenog boravka u Daytonu.

- Bez obzira na dodatno vrijeme koje su gradovi domaćini dobili zamjenom termina, s organizacijom i osiguranjem sredstava za Evropski omladinski olimpijski festival „EYOF Sarajevo/Istično Sarajevo 2019.“ se mora početi odmah kako bismo opravdali povjerenje Evropskog olimpijskog komiteta, te pokazali da je Olimpijski duh još uvijek prisutan u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju.

Bitno je istaći, dodaje se, zahvalnost prema Turskoj Republici i Olimpijskom komitetu Turske koji su još jednom pokazali istinski prijateljski odnos, te preuzeli odgovornost za organizaciju EYOF-a 2017. u ovako kratkom vremenskom roku.

(Fena)