Istanbul: Duge kolone vozila zbog fotografisanja na trećem mostu preko Bosfora

- Most Yavuz Sultan Selim otvoren je u petak. Riječ je o najdužem visećem mostu na svijetu na kojem se nalaze tračnice za željeznički saobraćaj

Na trećem mostu na Bosforu, Mostu Yavuz Sultan Selim, otvorenom u petak, zbog velikog interesovanja građana, ali i njihove želje da naprave fotografije na novom mostu, stvorene su duge kolone vozila.

Vozila su počela saobraćati već u petak navečer, a interesovanje je i tokom vikenda bilo veliko.

Pojedini vozači su usporavali vozilo tokom prelaska mosta, pojedini su izlazili iz vozila i fotografisali panoramu što je uzrokovalo otežano saobraćanje.

Zbog toga je policija morala upozoravati vozače da nastave s kretanjem.

Inače, radi se o najširem mostu na svijetu, a ujedno i najdužem visećem mostu koji će imati željeznički sistem. Ukupna dužina mosta je 2,1 kilometara, širina 59 metara, visina nosećih stubova 322 metra, te raspon 1.408 metara. Most će imati osam saobraćajnih traka i dvije tračnice.

Očekivanja su da će treći most na Bosforu uštedjeti 1,75 milijardi dolara godišnje u smislu troškova energije i uštede vremena. Ono što ga također čini specifičnim jeste i činjenica da se željeznički sistem nalazi na istom nivou glavnog dijela mosta.

(AA)