Čarobno letenje balonom nad sunčanom i stjenovitom Cappadocijom

Specifičnost Cappadocije, čiji naziv znači “Zemlja lijepih konja”, leži u njenom izgledu omeđenom sa tri vulkana koji su ovom regijom tokom vulkanskih erupcija sačinili takozvani “mjesečev krajolik”

Stjenovita regija Cappadocia smještena u centralnoj Turskoj poprima epitet najomiljenije turističke destinacije koju svakodnevno pohodi na hiljade turista iz čitavog svijeta, piše Anadolu Agency (AA).

Specifičnost Cappadocije, čiji naziv znači “Zemlja lijepih konja”, leži u njenom izgledu omeđenom sa tri vulkana koji su ovom regijom tokom vulkanskih erupcija sačinili takozvani “mjesečev krajolik”.

Geološka kretanja su kroz historiju formirala bijele “vilinske” dimnjake, a mještani regije su ostavili svoje tragove gradeći nastambe u stijenama i pretvarajući ih tako u remek djela ljudske civilizacije.

Upravo su tamošnji ugostitelji osmislili način kako bi posjetiocima ovog mjesta Cappadociu predstavili na najbolji način, stoga je vožnja balonima nad ovim prostranstvima postala tradicija.

Vožnja balonima je zbog povoljnih klimatskih uslova dostupna 300 dana u godini. Let balonom u regiji u trajanju od 45 minuta košta 200 eura, a samo rijetki propuste priliku da iz vazduha uživaju nad prekrasnim pejzažom.

Među mnogim bilješkama sa putovanja Cappadocia je opisana kao “muzej na otvorenom” stoga je ova turska regija okarakterisana kao jedinstven i živopisan spoj prirode i historije.

Mnogi je nazivaju čarobnom turskom pokrajinom u kojoj je letenje balonom nezaboravno i bajkovito iskustvo.

(AA)