Sladoled koji se jede kašikom i viljuškom

Prvi festival sladoleda u Beogradu donio je priliku ljubiteljima ove hladne poslastice da, osim standardnih ukusa isprobaju i nešto drugačije, a veliku pažnju posjetilaca privukla je i turska "dondurma".

Poznavaoci kažu da se taj sladoled u Turskoj jede na tanjiru, kašikom i viljuškom, a sve to zbog svoje specifične teksture.

Prvi put u Beogradu, otvorena je prodavnica turskog sladoleda, turska dondurma.

Dondurma se razlikuje u teksturi i u gustini. Da bi se napravio, za početak je potreban korijen divlje orhideje koji se suši, melje i zatim stavlja umjesto gustina.

Ipak, veliki red ispred štanda sa turskim sladoledom nije samo zbog specifičnog ukusa već i zbog vještine prodavca koji vješto rukuje špaklom kojom se servira dondurma.

Za "dodavanje", a potom i "oduzimanje" korneta najmanje strpljenja imaju mališani koji znaju i da se rasplaču jer se za poslasticu na neki način moraju "izboriti".

Osim dondurme, posjetioci festivala se zanimaju i za hranu, bez šećera, namijenjenu poštovaocima vegetarijanske i veganske ishrane.

Na festivalu se promovišu i ledeni napici, a najveće interesovanje vlada za limunadu, a nezaostaje potražnja ni za sokovima koji u sebi imaju đumbir, mrkvu, banane ili neko drugo voće ili povrće.

Festival sladoleda, na kojem je predstavljeno 12 izlagača, traje do 28. augusta, prenosi Tanjug.

(Fena)