Jeste li znali da je smokva cvijet?

Smokva je zapravo cvijet koji raste prema unutra pa se formira plod, a za oprašivanje je potrebna osa koja ne može izaći iz nje, pa u smokvi umre i s vremenom se razgradi

Iako se smokvu često naziva caricom mediteranskog voća, ona tehnički spada u kategoriju cvijeća, a način njenog stvaranja je istovremeno fascinantan i zastrašujuć.

Znanstvenici objašnjavaju kako su smokve izokrenuti cvjetovi, a smokvino drvo ne cvjeta kao ono jabuka ili breskve. Njeni cvjetovi cvjetaju unutar kruškolike kapsule, koja kasnije dozrijeva u voće koje jedemo, a ono nije samo jedna voćka, već njihov skup, prenosi Express.hr.

No to nije jedino po čemu su smokve jedinstvene.

Budući da cvjetaju iznutra, trebaju specijalan proces oprašivanja jer se ne mogu pouzdati na pčele i vjetar, a tu nastupaju smokvine ose. Smokva ne može preživjeti bez tih osa koje šire njen genetski materijal, a ose pak ne mogu živjeti bez smokvi jer tamo odlažu svoju larvu. Ženka ose ulazi u mušku smokvu (usput rečeno, ne jedemo muške smokve).

Krila ženke ose i njena ticala se slome dok ulazi u mali prolaz u smokvu, pa kad jednom uđu, ne mogu izaći. Muške bebe osa se rađaju bez krila, jer je jedina njihova funkcija oploditi ženke, tehnički njihove sestre, te prokopati tunel iz smokve. Ženke osa rade sve dalje, donoseći pelud.

Nakon što osa umre u unutrašnjosti smokve, ona se razgrađuje, a koliko god to tužno zvučalo nužno je u procesu stavranja ukusne smokve, no vegani bi nakon tog saznanja trebali još jednom razmisliti hoće li je i dalje konzumirati.

Inače, svježa smokva sadrži 57 kcal/100 g, znači isto koliko jabuka ili šljiva. S obzirom da je poznato da voće srednje veličine (45 g) daje samo 25 kcal, ali suha smokva je mnogo kaloričnija i ima 250 kcal/100 g.

S druge strane, smokva je vrlo bogata mineralima koji efikasno uspostavljaju prehrambenu ravnotežu. Ona, kao i sva biljna hrana, sadrži veću količinu kalija (232 mg/100 g), ali ono što nju posebno karakterizira je znatna količina kalcija, fosfora i magnezija. Smokva je i jako dobar izvor oligo-elemenata, prvenstveno željeza (0,6 mg/100g).

Sadrži također i znatnu količinu vitamina B, koji često organizmu nedostaje, a osobito sadrži pigment (tako zvani vitamin P) koji štiti male krvne sudove. Smokva je bogata i vlaknima (2,3 g/100 g), koji stimulativno djeluju na crijeva. A kao i suha šljiva, preporuča se protiv konstipacije.

Valja napomenuti da, kako bismo je bolje probavili, preporučljivo ju je konzumirati jako zrelu, kada je slasna i mekana.

(Bljesak.ba)