U Tirani poslovni susret bh. i albanskih kompanija

BBI VIP Business Club i United Bank of Albania (UBA) u saradnji s Acitadom, albanskom komorom za međunarodnu trgovinu i razvoj, organizirali su trodnevne poslovne susrete u Tirani.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 20.11.2015 12:36
Predstavnici 12 kompanija iz BiH - Klas, Avaks, Bosnalijek, Brajlović, Energoinvest, Alba Uniprom i Bosnet iz Sarajeva, te EZ iz Busovače, Bios iz Visokog, Stelt-Trade iz Banje Luke, Bimal i Agrana Studen iz Brčkog - susreli su se danas s predstavnicima 30 albanskih kompanija u Tirani i razgovarali o mogućnostima i načinu uspostavljanja poslovne saradnje.

Dolazak bh. kompanija dočekan je s velikim interesom poslovne zajednice Albanije. Iz BiH u Tiranu stigle su velike i uspješni firme čiji su ukupni godišnji prihodi viši od 385 miliona eura, a ukupna poslovna aktiva viša od  470 miliona eura.

- Saradnja sa privrednicima iz Albanije od izuzetne je važnosti za naše kompanije. Albanija bi mogla uskoro postati strateško tržište za izvoz bh. proizvoda. Dolazak bh. kompanija izazvao je veliki interes poslovne zajednice u Albaniji za proizvodima iz naše zamlje - kazala je uime Corporatea BBI banke Edina Hasečić.

Osim poslovnih susreta, bh. biznismeni će prisustvovati otvaranju međunarodnog sajma u Tirani, te posjetiti izložbene paviljone i izlagače.

Vanjskotrgovinska razmjena sa Albanijom je mala, izvoze se uglavnom proizvodi od metala, drveta i mineralnih ulja, u ukupnoj vrijednosti oko 50 miliona KM, a izvoz ima blagi rast. 

Uvoze se uglavnom sirova koža te poljoprivredni proizvodi, a ukupna vrijednost uvoza je oko sedam miliona KM, te blago raste.

Ovim se nastavljaju uspješne aktivnosti BBI VIP Business Cluba koje su usmjerene ka unapređenju poslovnih mogućnosti članova i klijenata BBI banke, saopćeno je iz BBI banke.

(KKD)