Klas na nejvećem sajmu hrane na svijetu u Njemačkoj

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija "Klas" d.d. Sarajevo jedina je kompanija iz BiH koja kao izlagač predstavlja našu zemlju na najvećem sajmu hrane na svijetu "Anuga 2015", koji se ove godine održava od 10. do 14. oktobra u njemačkom gradu Köln.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 11.10.2015 18:48
Ovo je prvi put da je jedna bh. kompanija s vlastitim štandom zastupljena u okviru službenog programa sajma "Anuga". "Klas" je ovom prilikom predstavio dubokozamrznuti pekarski asortiman, kao i neke od delicija bosanske kuhinje. U kategoriji "Anuga Frozen Food" tako su se, među nekoliko stotina izlagača sa hranom iz cijelog svijeta, našli i sarajevski somuni, pite, peciva, lisnata tijesta i zaliveni kolači. 

- "Klas" ove godine s ponosom i obrazom predstavlja Bosnu i Hercegovinu na najvećem sajmu hrane na svijetu. Interesovanje je veliko, a najviše pažnje i uzdaha mame naši sarajevski somuni, pite, baklave i hurmašice. Ponudili smo Evropi i svijetu nešto posebno i neodoljivo, ali kao gotova jela i na način da to mogu svaki dan sami sebi pripremati u vlastitim domovima - kazao je direktor Velepekare "Klas" Adnan Hodžić. 

Specijalno za ovu priliku "Klas" je dizajnirao izložbeni interaktivni štand površine 45m2, gdje će uz obaveznu degustaciju proizvoda u svakom trenutku posjetiteljima biti omogućena online prezentacija proizvoda namijenjenih za izvozna tržišta. 

- U Köln smo dopremili najsavremeniju peć i prateću opremu, zahvaljujući kojoj na licu mjesta pripremamo proizvode, čak i prema želji posjetitelja. Mirisu pita i somuna teško je odoljeti. Naš štand posjetio je već na početku sajma veliki broj predstavnika firmi iz ove industrije. Obavljen je niz poslovnih razgovora - rekao je Hodžić. Naveo je da su direktorica izvoza u "Klasu" Almira Zulić i menadžer izvoza Muamer Valjevčić dogovorili nekoliko posjeta fabrici "Klas" u Sarajevu. 

Ove godine sajam "Anuga" je okupio više od 7.000 izlagača iz 108 zemalja, i to u deset različitih sajamskih kategorija. Procjena je da će ovaj sajam, koji traje do 14. oktobra, posjetiti više od 150.000 posjetilaca. Ovogodišnja zemlja partner je Grčka, saopćeno je iz "Klasa".

(Fena)