Obezbjeđeno 11 miliona eura za projekat "Plava voda"

Vijeće ministara BiH potpisalo je sporazum kojim Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) plasira 11 miliona eura za projekat "Plava voda" kojim će biti osigurana opskrba vodom za oko 250 hiljada stanovnika sa područja Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 20.11.2015 09:12
Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda zahvalio se EBRD-u u BiH i Švedskoj razvojnoj agenciji (SIDA) koja je podržala ovaj projekat sa dva i po miliona granta, a ova sredstva će biti dodijeljena općinama za smanjenje gubitaka vode i jačanje komunalnih preduzeća.

On se zahvalio i Delegaciji Evropske unije koja je donirala više od milion eura za potrebe izrade nekoliko studija koje su prethodile projektu, kao i Vladi Njemačke koja je donirala 70 hiljada za pokretanje ovog procesa.

"Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za stanovnike općina Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez i Busovača koji će imati dugoročnu i kvalitetnu vodoopskrbu lokalnog stanovništva, ovaj projekat unaprijedit će infrastrukturu, a time i poslovni ambijent na ovom području", rekao je Bevanda.

Bevanda je istakao da je rok otplate 15 godina uključujući tri godine grace perioda na otplatu glavnice, oplata u 24 jednake polugodišnje rate, kamata šestomjesečni EURIBOR +1 posto marže.

"Istaknut ću i da je ukupna vrijednost projekta Plava voda procijenjen na 22 miliona eura, a kofinansijer je Razvojna banka Vijeća Evrope sa 11 miliona eura", zaključio je Bevanda. 

(Biznis.ba)