Ambasador Erginay u Bijeljini i Janji

Delegacija ambasade Republike Turske u BiH na čelu sa ambasadorom Cihadom Erginayem i potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić sastali se danas u Bijeljini sa gradonačelnikom Mićom Mićićem.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 19.11.2015 16:16
Vlada Republike Turske izvdojit će četiri miliona konvertibilnih maraka (KM) za prvu fazu projekta uređenja korita rijeke Janje u Janji kod Bijeljine, inače projekta vrijednog 12 miliona KM, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je danas primio u posjetu delegaciju ambasade Republike Turske u BiH.

Sastanku sa gradonačelnikom Mićićem prisustvovali su članovi delegacija ambasade Republike Turske u BiH na čelu sa ambasadorom Cihadom Erginayem, kao i potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić.

Gradonačelnik Mićić na sastanku je prisutnima predstavio glavni projekat uređenja donjeg toka rijeke Janje, od ušća u rijeku Drinu, pa uzvodno na dužini od osam kilometara, uključujući i zaštitu od brdskih i unutrašnjih voda Novog Naselja u Janji.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Mićić je istakao kako je Turska i ranije pružila veliku podršku gradu Bijeljini na saniranju štete koja je nanesena tokom poplava u 2014. godini. 

"Od Ambasade Republike Turske smo dobili dosta sredstava za čišćenje korita rijeke Janje. No, ono što želim istaći jeste naš projekat zaštite grada Bijeljine i Semberije od budućih poplava. Kada je u pitanju projekat uređenja korita rijeke Janje, to je projekat koji vrijedi 13 milion KM, a Turska će za prvu fazu projekta izdvojiti četiri miliona KM", rekao je Mićić. 

On je rekao da ako sve bude teklo po planu sa ovim projektom bi se moglo početi u toku ove godine.

Ambasador Erginay je izrazio je zadovoljstvo povodom boravka u Bijeljini, te je podsjetio kako su Bijeljina i Janja jako pogođene tokom prošlogodišjnih poplava. 

"Prilikom prvog susreta sa gradonačelnikom Bijeljine upoznat sam sa projektom na rijeci Drini i uređenju korita rijeke Janja i tada je zatražio pomoć za njihovu realizaciju. Na donatorskoj konferenciji odlučili smo da sredstva realizujemo u okviru upravo ovog projekta", rekao je ambasador Erginay. 

Kazao je također kako je danas imao priliku biti upoznat sa detaljima ovog projekta, zahvalio je organizatorima ove posjete te istakao kako vjeruje u nastavak započete saradnje. 

U okviru posjete Bijeljini, delegacija ambasade Republike Turske posjetila je i mjesnu zajednicu Janja, gdje su se sastali sa predstavnicima ove zajednice. Također, obavljena je i posjeta jednoj od firmi koja je korisnik kreditne linije Ziraat Banke i koja zahvaljujući tom kreditu danas uspješno posluje. 

Posjeta je okončana obilaskom Atik džamije, inače najstarije džamije u ovom gradu te posjetom Medžlisu Islamske zajednice u Bijeljini.

(AA)