TK: Na esencijalnoj listi više stranih lijekova

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić primio je danas ambasadore republika Hrvatske, Ivana Del Vechija, Makedonije Rami Rexhepija i Slovenije Iztoka Grmeka. Razlog za sastanak je nezadovoljstvo farmaceutskih kuća iz susjednih zemalja zbog nedavne odluke Vlade TK-a o esencijalnoj listi lijekova, kojom se, kako tvrde, otežava plasman njihovih lijekova u BiH.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 19.11.2015 16:08
Iako su negirali tvrdnje o nesvakidašnjem pritisku, ambasadori su tražili primjenu propisa EU o plasmanu lijekova. Međutim, nisu mogli odgovoriti kakav je plasman lijekova farmaceutskih kuća iz BiH u njihovim zemljama. 

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio rekao je da je zadovoljan današnjim sastankom u Tuzli, istaknuvši da je za njega najbitnije da će, kako je naveo Vlada TK-a uskoro usaglasiti kantonalnu s esencijalnom listom lijekova na nivou Federacije BiH. Hrvatski ambasador nije znao koliko kompanije iz BiH plasiraju lijekova na hrvatskom tržištu, pozivajući se na propise o ovoj oblasti kakvi vladaju u zemljama EU.

- Sporazum o ovome je obostrani interes, pogotovo kada se uzmu u obzir potrebe pacijenata u BiH. Bosna i Hercegovina je potpisala Sporazum o pridruživanju sa EU, te se moraju poštovati određeni normativi u ovoj oblasti – naglasio je Del Vechio.

Premijer Gutić rekao je da prema njegovim podacima, i s novom esencijalnom listom debalans od 38:62 u korist zastupljenosti inostranih farmaceutskih kompanija na tržištu TK-a. 

- Slažem se da nam je zajednički interes usaglašavanje ove problematike. Međutim, usvojena lista esencijalnih lijekova u TK-a ostat će na snazi sve do usvajanja federalne liste nakon čega smo mi u zakonskoj obavezi da izvršimo usaglašavanje i eventualno pronađemo prostor za veći plasman lijekova kompanija iz tri nama prijateljske zemlje – kazao je premijer Gutić.

Naglasio je da je prije usvajanja esencijalne liste debalans bio još nepovoljniji u TK-u za domaće kompanije, jer su pokrivale tek četvrtinu ukupnih potreba ovoga kantona, dok su inostrane farmaceutske kuće podmirivale tri četvrtine. 

Kako je rečeno na sastanku, inostrane farmaceutske kompanije uložile su prigovor Konkurentskom vijeću BiH zbog ranijih esencijalnih lista u FBiH.

(Fena)