PKKS i Služba za zapošljavanje KS-a potpisale sporazum o saradnji

Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Kemal Grebo i direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji danas su potpisali Sporazum o međusobnoj saradnji, čiji je cilj smanjenje broja nezaposlenih, rješavanje problema u oblasti zapošljavanja i ekonomski oporavak i razvoj KS-a.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 19.11.2015 14:06
-  Sporazum nas obavezuje na određene zadatke, ali i ciljeve u vremenu koje je pred nama. Naši najznačajniji zadaci, propisani ovim sporazumom, su:  pokretanje aktivnosti u projektima zapošljavanja, kreiranje studija izvodljivosti razvoja poslovanja, inovacije, razvoj tržišta rada, priprema projekata i apliciranje na dostupne strane i domaće fondove u svrhu realizacije zajedničkih projekata -  izjavio je Kamočaji.  

Posebno je istakao njihov zajednički cilj na izradi i poboljšanju  obrazovnih programa koji će  biti strateški, operativni i usklađeni sa potrebama tržišta rada u KS-u. Upravo zbog toga, Sporazumom su predvidjeli i jačanje Centra za edukaciju i informatičke poslove kao i uspostavljanje zajedničkih timova s ciljem jačanja programa prekvalifikacije, dokvalifikacije i dodatne obuke, te sticanje praktičnih iskustava i najnovijih znanja potrebnih u privredi KS-a.

-S obzirom na to da je Služba za zapošljavanje nadležna, pored ostalog i za provodbu programa profesionalne orijentacije, obuke i prekvalifikacije, dokvalifikacije nezaposlenih osoba, a  Privredna komora KS-a, između ostalog, za utvrđivanja makro razvojne politike i edukaciju kadrova u privredi, ovaj sporazum će, nadam se, biti dodatni vjetar u leđa ekonomskom oporavku našeg kantona - dodao je Kamočaji.

Naveo je  podatak da  je na evidenciji Službe nešto više od  73.000 nezaposlenih, od čega je  61 posto žena,  a mladih do 35 godina starosti 31.940.

Grebo je kazao da Komora i Služba za zapošljavanje godinama dobro sarađuju, te da očekuju da će potpisivanje ovog sporazuma podstaći i druge aktere da im se pridruže i daju svoj doprinos u rješavanju problema zapošljavanja.

- Neophodno je u svim strateškim dokumentima koje trebamo napraviti do 2020. godine kao nacionalni i prioritetni cilj odrediti zapošljavanje - istakao je Grebo.  

(Fena)