Osjetan pad prodaje automobila u EU

Rast evropskog tržišta automobila usporen je u oktobru, objavilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) u utorak, budući da je skandal sa Volkswagenim emisijama uzeo danak u prodaji automobila.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 19.11.2015 13:57
Registracija ličnih automobila povećana je u EU za samo 2,9 posto od oktobra 2014., što je oštro usporavanje u odnosu na rast od 9,8 posto u septembru. 

"Oktobar označava prekretnicu u trendu", rekao je Flavien Neuvy, voditelj Cetelem Automobile Research Division. 

"Volkswagenova afera je možda uzrokovala kolateralnu štetu. Mi ne možemo isključiti da je veličina skandala takva da su vozači otkazali ili odgodili kupnju", rekao je Neuvy za AFP. 

Isporuke Volkswagenovih vozila pale su za 0,5 posto u oktobru, ali je njemački proizvođač ostao evropski lider s tržišnim udjelom od 25,1 posto. 
Proizvođač automobila izjavio je prošle sedmice da je prodaja VW marke automobila širom svijeta pala za 5,3 posto u oktobru, nakon što je zaustavio isporuke nekih modela diesela usljed priznanja da je kršio standarde onečišćenja. 
"Potražnja za novim ličnim vozilima usporava na svim glavnim tržištima", objavila je ACEA. 

U Velikoj Britaniji, evropskom drugom najvećem tržištu, prodaja se smanjila za 1,1 posto u oktobru. 

Ostala tržišta rasla su manje nego u posljednjih nekoliko mjeseci. Njemačko tržište poraslo je za 1,1 posto, francusko za 1,0 posto, italijansko 8,6 posto i špansko 5,2 posto. 

Uprkos usporavanju u oktobru, potvrđen je neprekinuti trend rasta tržišta automobila 26 mjeseci zaredom, saopćila je ACEA. 

Ukupno 1,1 miliona novih automobila registrirano je u Evropi u oktobru.

(indikator.ba)