Rezolucija Bošnjaka svijeta

Kongres Bošnjaka svijeta (KBS) povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma danas je predstavio Rezoluciju koja ima za cilj što hitnije promjene "nametnutih rješenja definiranih ovim sporazumom" kao i podršku izlasku Bosne i Hercegovine iz sadašnjeg "nefunkcionalnog" državnog uređenja.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 19.11.2015 13:46
Rezolucija, koja obuhvata 13 tačaka, izražava zahvalnost svim akterima međunarodne zajednice za realizaciju Mirovne konferencije održane u Daytonu (1.-21.11.1995.godine) kao i zadovoljstvo
implementacijom Aneksa 1-A i Aneksa 1-B Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Rezolucijom se, također, izražava i duboko nezadovoljstvo zbog neimplementacije nekih od najvažnijih aneksa ovog sporazuma i zahtijeva od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine ponovno pokretanje tužbe protiv Republike Srbije, kao i pokretanje tužbe protiv Republike Hrvatske i entiteta Republika Srpska za agresiju, počinjene ratne zločine i genocid.

Generalni sekretar KBS-a Muris Pozderac na  pres-konferenciji kazao je da se u prvom dijelu  ove rezolucije izražava zahvalnost SAD-u i Međunarodnoj  zajednici "jer su zaustavili ubijanje i zločine koji su rađeni tokom 1992.-95. godine u BiH".

- S druge strane izražava se nezadovoljstvo KBS-a, patriota iz BiH i 22 zemlje svijeta, samom neimplemantacijom odredaba Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer on nije napravljen da bio bio trajan, nego prije svega da zaustavi rat, i da bude baza na osnovu koje se tokom godina trebao dograđivati, da bi BiH bila normalna i prosperitetna država, kakve su i druge evropske zemlje - kazao je Pozderac.

Zvanična delegacija KBS-a 21. novembra u Daytonu predat će tekst ove rezolucije Billu Clintonu, bišem predsjedniku SAD-a, koji je bio jedan od inicijatora sporazuma, na centralnoj ceremoniji obilježavanja 20-godišnjice njegovog potpisivanja.

(Fena)