Vijesti
  • Objavljeno 24.12.2015 23:20

Projekat "Da, pozitivnome" u školama KS-a

Nevladina organizacija (NVO) za resocijalizaciju bivših ovisnika "Proslavi Oporavak" organizirala je u školama Kantona Sarajevo (KS) takmičenja djece u literalnim i likovnim radovima o temi "Pozitivni primjeri me okružuju".


Zanimljivosti
  • Objavljeno 24.12.2015 23:12

Premijera dokumentarnog filma "Makedonac" - Priča o ljudskosti u ratu

Premijera dokumentarnog filma Faruka Sokolovića "Makedonac", zasnovanog na priči pobjede dobra i ljudskosti nad porivom za osvetu, održana je danas u Cinema Cityju Sarajevo.


Ekonomija
  • Objavljeno 24.12.2015 23:07

VI. Sajam poslovnih ideja u Zvorniku

U Zvorniku je održan šesti regionalni Sajam poslovnih ideja. Svoje poslovne ideje predstavilo je 13 mladih ljudi s područja opština Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica i Zvornik. Sajam se održava u okviru projekta "Mladi preduzetnici za društvene promjene" koji implementira Udruženje "Prijatelji Srebrenice".


Ekonomija
  • Objavljeno 24.12.2015 17:05

SurTec godinu završava višemilionskom investicijom

Konjička kompanija SurTec Eurosjaj danas je svečano otvorila novi proizvodni pogon tople cinčaone. Jasmin Badžak, direktor kompanije kazao je za poslovni portal Akta.ba kako se radi o višemilionskoj investiciji.


Zanimljivosti
  • Objavljeno 24.12.2015 16:46

SAD: Odbjegli medvjed neprimjećen "putovao" u kamionu za smeće

U saveznoj američkoj državi Kaliforniji zabilježen je nesvakidašnji slučaj. Odbjegli medvjed poznat na tom području pod imenom Cinnamon, popeo se na kamion za odvoženje smeća i putovao tako oko 100 kilometara.


Ekonomija
  • Objavljeno 24.12.2015 16:44

Mljekari apeluju za nesmetan izvoz mlijeka u EU

Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda BiH Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine uputila je dopis nadležnim institucijama u vezi najavljenog dolaska FVO Komisije (Food and Veterinary Offifice) u Bosnu i Hercegovinu na proljeće 2016. godine i neophodnu realizaciju aktivnosti vezanih za nesmetan izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Evropske unije, saopćeno je iz Vanjskotrgoivnske komore BiH.


Vijesti
  • Objavljeno 24.12.2015 16:35

U Ferhadiji postavljene vodilice za slijepe osobe

Sarajevska općina Centar prva je u Kantonu Sarajevo, a vjerovatno i u Bosni i Hercegovini, pri rekonstrukciji ulica počela ugrađivati i taktilne vodilice za slijepe osobe, a ovo je bila inicijativa Udruženja slijepih Kantona Sarajevo za najprometniju i najpoznatiju pješačku ulicu u Sarajevu.


Vijesti
  • Objavljeno 24.12.2015 16:28

Tokom decembra Tuzlaci samo tri dana udisali nezagađen zrak

Iako u Tuzli danas nije bilo magle, u ovom je gradu zabilježeno zagađenje zraka. Prisustvo sumpordioksida u zraku je i dalje preko graničnih vrijednosti, što je konstantno prisutno u Tuzli od početka decembra.


Ekonomija
  • Objavljeno 24.12.2015 15:48

Ditin "Arix Tenzo" od danas na policama trgovačkih lanaca

Dugoočekivani praškasti deterdženti tuzlanske Industrije deterdženata "Dita" ponovo su se našli na policama u trgovinama. Fabrika "Dita" jedna je od rijetkih primjera gdje su radnici uspjeli vratiti proizvodnju u nekadašnji industrijski gigant bivše Jugoslavije.


Vijesti
  • Objavljeno 24.12.2015 15:42

Očuvati maternji jezik i identitet građana BiH u dijaspori

U projekat „Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori“ kroz 43 dopunske škole BiH u Njemačkoj uključeno više od 6.000 građana. Dopunske škole BiH u dijaspori od septembra čekaju odštampane udžbenike iz Sarajeva. MVP-a BiH odbilo je da dostavi udžbenike do Ambasada i Konzulata